Morszczuk to bogactwo kwasu foliowego, witamin oraz
soli mineralnych.
Posiada również niską wartość kaloryczną.
Jest źródłem wartościowego białka oraz kwasów omega-3
wpływających na pracę serca, układ nerwowy i ogólną kondycję fizyczną.
Obniża
zawartość cholesterolu we krwi. Jest źródłem hemowego żelaza – najbardziej
przyswajalnej postaci żelaza.
Zawiera też karnitynę, która
stymuluje krążenie krwi, pomaga leczyć miażdżycę, chorobę wieńcową oraz
wspomaga odchudzanie.
Mięso morszczuka to również źródło argininy
poprawiającej metabolizm i zwalczającej arytmię serca. Zawiera duże pokłady selenu,
pierwiastka o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacniającego barierę
immunologiczną organizmu.
Do tej pory robiłam rybę z klasyczną panierką, wiec postanowiłam zrobić coś
nowego a mianowicie morszczuk w cieście- puszysta i zarazem chrupiąca panierka
. Szybka i łatwa do zrobienia, a coś nowego dla podniebienia:)
Składniki
*ok 40 dkg morszczuka
*vegeta lub
zwyczajnie sól i pieprz
*koperek
*olej
składniki na ciasto
*1 niepełna szkl mąki
* ok 70-80 ml mleka
*2 duże jajka
*sól i pieprz
* odrobina octu- niekoniecznie
Sposób przygotowania
Z podanych składników na ciasto
zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany ( gdy za geste odrobinę mleka ,
gdy rzadkie -dodać mąkę). Rybę przyprawić, posypać koperkiem i
zanurzać w przygotowanym cieście. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty
kolor ( ok 4 min) z każdej strony. Odsączyć w razie potrzeby. Podawać z frytkami, ziemniakami, i
ulubionymi surówkami ( u mnie surówka z pora i marchewki przepis TUTAJ)
Pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. :)
Usuń