sobota, 1 stycznia 2022

TORTILLOVE ROLADKI

Łosoś, to ryba bogata  w witaminy B,A,E,D, oraz minerały: potas, fosfor, selen, wapń,żelazo, magnez, cynk,fluor, jod, niacynę. 
Pasta jajeczna posiada sporo błonnika,białka, cukru i wody jak również żelazo, magnez i wapń.
Kolejna propozycja na Pyszne roladki z tortilli 

Składniki na nadzienie jajeczne
 * 1 tortilla pszenna
*5 dkg sera żółtego
  *1 jajko na twardo
 *natka pietruszki
* 1 malutki  ząbek czosnku
 *1 łyżka majonezu
 *oliwki czarne
Sposób przygotowania
 Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekane jajka i pietruszkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszać z majonezem i oliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki- doprawić solą i pieprzem.
 Tortillę posmarować pastą jajeczną. Zostawić 2 cm  wolnego miejsca na jednym końcu. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne  1,5-2cm  kawałki.
Składniki na nadzienie z łososiem
 *1 tortilla pszenna
  *serek czosnkowy do kanapek 
* łosoś wędzony w plastrach  
*papryka czerwona
*koperek
Sposób przygotowania:
Tortillę posmarować serkiem czosnkowym. Zostawić 2 cm  wolnego miejsca na jednym końcu .  Plastry łososia ułożyć w kilku miejscach . Paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na  tortilli w jednym kierunku( wzdłuż), na to pokrojony koperek. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne  1,5-2cm  kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz