piątek, 7 stycznia 2022

MURZYNEK A’LA PIERNIK

Kakao zawiera: węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, kalorie, tłuszcze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń,  witaminę B2,  błonnik,  magnez,  fosfor, potas, cynk, sód, witaminę B3, białka, witaminę B, witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe,  jod,  żelazo, witaminę B6, witaminę B9, selen,  witaminę B12, witaminę A, retinol, witaminę C, wodę. 
Kakao ma właściwości energetyczne i pobudzające oraz wspomagające pracę mózgu. Dwie łyżki naturalnego kakao mają więcej antyoksydantów niż cztery filiżanki zielonej herbaty, jedna szklanka jagód lub półtorej filiżanki czerwonego wina.
Szybkie ciasto na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego
Składniki
2 szkl. mąki
1szkl. cukru
1jajko
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
2 łyżki dżemu
 dodatkowo do przełożenia słoiczek powideł śliwkowych, płatki migdałowe 
Sposób przygotowania 
Wszystko razem wymieszać, przelać na blaszkę- keksówkę wyłożona papierem do pieczenia . Piec w 180 C przez ok godzinę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz