Zupa Tom Yum z krewetkami to chyba najbardziej lubiana zupa na świecie. Wygląda efektownie ma charakterystyczny smak i aromat. Bazą zupy jest pasta Tom Yum z dodatkiem trawy cytrynowej i chili. Zupa jest sycąca i lekko ostra-powinna smakować każdemu kto lubi orientalne smaki.
Składniki
*4 szklanki bulionu warzywnego
*20 dag krewetek
*6 łyżek pasty Tom Yum
*1/2 szklanki mleka kokosowego
* 6 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
*1/2 szklanki grzybów mun
*1/2 papryki czerwonej
*1/2 szklanki grzybów mun
*1/2 papryki czerwonej
Sposób przygotowania
Grzyby mun zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić. Do gotującego się bulionu dodać pastę Tom Yum i paprykę pokrojoną w krótkie paski- Zagotować. Dodać mleko kokosowe, grzyby i gotować ok 5-10 min. Dodać obrane krewetki, pomidorki i gotować 2 min. Podawać w miseczkach - posypać kolendrą ( u mnie szczypiorek bo nie lubię kolendry)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz