Ziemniaki -chronią wzrok oraz przed zapaleniem stawów i mięśni. Zmniejszają ryzyko ataku serca, regulują cukier, zapewniają młodzieńczy wygląd. Zawierają witaminy A, E, B1 , B2 , B3 i B6 , sporo wit. C. oraz spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także błonnik, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
Nie ma to jak polski kartofel i placki z niego. Zajadać je można w wielu wersjach smakowych na słono i słodko. Dziś właśnie na słodko- a co tam ;)
Składniki
1 cebula
1 jajko
1/2 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka śmietany
sól i pieprz
olej
śmietana 18%
cukier do posypania
Sposób
przygotowania
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach, masę odcisnąć na sitku Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką .Dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek śmietanę( zapobiega ciemnieniu masy), doprawić solą i pieprzem . Smażyć z obu stron na złoty
kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Najbardziej lubię właśnie w takiej wersji ;-)
OdpowiedzUsuńJa akurat wolę na słono, ale te też jadam;)
Usuń