piątek, 31 grudnia 2021

KOLOROWA SAŁATKA GYROS

 Kapusta pekińska jest niskokaloryczna. Posiada tyle samo wit. C co cytryna. Zawiera także beta- karoten i rutynę. Jest bogata w wapń, potas, siarkę  i magnez, żelazo i kwas foliowy. Działa  antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antynowotworowo.

 Sałatka gyros to idealny pomysł na szybką przekąskę. Składa się z kilku warstw warzyw ,kilku kawałków kurczaka  przełożonych sosem. Nie dość, że smaczna to jeszcze wygląda naprawdę ładnie. Dobrze nadaje się na przyjęcie grillowe jak i rodzinne biesiady. Ma jedną ”wadę” – nie zostaje na później :)

Składniki
*2 średnie filety z kurczaka
*15 dkg ogórków konserwowych
*15 dkg ogórków zielonych- świeżych
*puszka kukurydzy
*1 mała cebula czerwona
*1 duża papryka czerwona
* po 1 łyżce ketchupu pikantnego i łagodnego
*5 łyżek majonezu
*1 ząbek czosnku
*1/2 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej)
*1 przyprawa gyros
*olej
Sposób przygotowania
Pierś pokroić w kostkę, usmażyć na oleju z przyprawą gyros .  Przełożyć ją do naczynia, w którym już będzie podawana na stół i kolejno ułożyć warstwami: cebulę , ogórki pokrojone w kostkę (zielony duża kostka),  kukurydzę, na to ketchupy + majonez (wcześniej wymieszane razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę) . Następnie paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną drobno kapustę pekińską na wierzch, kapusty sporo. Po 24 godzinach jest najlepsza, ale pekińską kroić bezpośrednio przed podaniem na stół .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz