niedziela, 12 grudnia 2021

KASZA z GRZYBAMI

Kasza jęczmienna to bogactwo cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, cynku,żelaza, magnezu, sodu, wit. z grupy B oraz A i K.

 Pomaga także w obniżeniu złego cholesterolu, walczy z anemią, wzmacnia układ kostny, poprawia koncentrację oraz kondycję włosów i skóry. Zwiększa odporność na stres, oraz korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy.

Kasza z grzybami- kolejna potrawa na wigilijny stół- bardzo smaczna, od kilku lat pojawia się na naszej Wieczerzy.

Składniki

* 200 g kaszy jęczmiennej

* 50 g suszonych grzybów

* 2 łyżki masła + wiórki do podania

*sól

Sposób przygotowania

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia- chwilę pogotować. Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, dodać odcedzone i pokrojone drobniej grzyby. Zalać  przecedzoną wodą z moczenia grzybów. Jeśli potrzeba dolać wodę- tak by kasza była zakryta  i 2 cm ponad nią. Posolić wg smaku . Dodać masło i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę- w razie potrzeby podlać wodą. Podawać na ciepło z wiórkami  zimnego masła.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz