KASZA KUSKUS to dobre źródło białka, wit. B3- która zmniejsza zmęczenie, jak również fosforu, kwasu foliowego i manganu. Zawarty w niej błonnik- normalizuje pracę jelit.
Lekka sałatka świetna na każdą porę dnia , można ją zabrać ze sobą do pracy i delektować się zdrowym lunchem. Połączenie ze sobą tylko kilku składników a jakie cudo wyszło? ;) Zaspokoi nasz głód , oraz wzbogaci organizm o kilka cennych składników.
Składniki
*3 większe buraki pieczone
*125 g kaszy kuskus
*2 garście rukoli
*100 g sera feta
*1-2 łyżki orzechów włoskich prażonych
*2 łyżki oliwy /oleju
*1 łyżeczka miodu
*1 łyżeczka octu balsamicznego
*sól
* pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu- ostudzić. Buraki w łupinach wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok 1,5 h - do miękkości. Fetę i buraki pokroić w kostkę. W małym naczyniu połączyć oliwę , miód, ocet i przyprawy. Rukolę poszarpać na nieco mniejsze kawałki . Połączyć wszystkie składniki w misce i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz