Pieczarki są niskokaloryczne, zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe.
Dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału serca.
Codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samo naprawcze organizmu. Jest to zasługa m.in. selenu . Ten składnik mineralny wpływa na
zwiększenie się liczby przeciwciał a także hamuje namnażanie się
drobnoustrojów chorobotwórczych. Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D oraz naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny)
Pieczarkowa bardzo dobra zupa z makaronem ( można z ziemniakami) zabielona śmietaną. Aby była wyrazistsza, część podsmażonych pieczarek można zblendować.
✔2 l wywaru mięsnego
✔1/2 kg pieczarek
✔1-2 marchewki
✔2 ząbki czosnku
✔4 ziela angielskie
✔2-3 liście laurowe
✔2-3 garście makaronu muszelki
✔śmietana 18%
✔natka pietruszki
✔olej
✔sól
✔pieprz
Sposób przygotowania
Do wywaru wrzucić liście, ziele, obrany czosnek, marchewkę pokrojoną w plasterki i połowę pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki. Drugą połowę w plasterkach podsmażyć na oleju i dodać do wywaru. Gotować do miękkości marchwi. Dodać makaron i gdy będzie ugotowany al dente dodać 2 łyżki śmietany . Zagotować. Doprawić. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz