BURAKI mają lecznicze właściwości .
Zawdzięczają je betalainom . Dzięki nim mamy :
-lepszą odporność,
-wolniej się starzejemy
-i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
- Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
Wzmacniają układ krwionośny- -zapobiegają anemii.
Posiadają witaminę C , A, E, K, B6,
kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę
oraz cenne minerały takie jak:
Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.
Smaczny i esencjonalny o pięknym kolorze, z wyczuwalną nutą śliwki. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.
Składniki:
✔2kg buraków
✔ 1/2 kg jabłek
✔ 4 litry wody
✔ 1/2 kg jabłek
✔ 4 litry wody
✔20 dkg marchwi
✔4 duże ząbki czosnku
✔ 4 liście laurowe
✔ 4 ziela angielskie
✔ kilka ziaren pieprzu
✔ 10 g majeranku
✔ 100 -150 ml octu balsamicznego
✔10 dkg śliwek lekko wędzonych
✔ sól
✔ pieprz
✔ 4 liście laurowe
✔ 4 ziela angielskie
✔ kilka ziaren pieprzu
✔ 10 g majeranku
✔ 100 -150 ml octu balsamicznego
✔10 dkg śliwek lekko wędzonych
✔ sól
✔ pieprz
Sposób przygotowania:
Do
garnka wlać wodę, dodać liście, ziele,pieprz,majeranek,śliwki.
Buraki,marchewkę i jabłka obrać. Buraki pokroić w plastry, a jabłka w
ćwiartki( bez gniazd nasiennych),marchew w słupki. Dodać czosnek
pokrojony w plastry. Wlać ocet balsamiczny. Zagotować. Zdjąć z ognia,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić na całą noc. Przecedzić, zagotować
i ewentualnie doprawić pieprzem, octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz