piątek, 15 grudnia 2023

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY


BURAKI mają lecznicze właściwości .
Zawdzięczają je betalainom . Dzięki nim mamy  :
-lepszą odporność, 
-wolniej się starzejemy 
-i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
- Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
  Wzmacniają układ krwionośny- -zapobiegają anemii.
 Posiadają witaminę C , A, E, K, B6,
 kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę 
oraz cenne minerały takie jak: 
Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor,  Potas,  Sód, Cynk.
Smaczny i esencjonalny o pięknym kolorze, z wyczuwalną nutą śliwki. Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików.
 

Składniki: 
2kg buraków
1/2 kg jabłek
4 litry wody 
20 dkg marchwi 
 4 duże ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
10 g majeranku
100 -150 ml octu balsamicznego
10 dkg śliwek lekko wędzonych
sól
pieprz
Sposób przygotowania: 
Do garnka wlać wodę, dodać liście, ziele,pieprz,majeranek,śliwki. Buraki,marchewkę i jabłka obrać. Buraki pokroić w plastry, a jabłka w ćwiartki( bez gniazd nasiennych),marchew w słupki. Dodać czosnek pokrojony w plastry. Wlać ocet balsamiczny. Zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na całą noc. Przecedzić, zagotować i ewentualnie doprawić pieprzem, octem.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz