Białko: Masa makowa dostarcza białko, które jest istotne dla budowy i
naprawy tkanek w organizmie.
Błonnik: Nasiona maku są bogate w błonnik, co może wspierać zdrowie
układu pokarmowego poprzez regulację trawienia.
Kwasy tłuszczowe:Masa makowa zawiera kwasy tłuszczowe, w tym kwasy
omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca.
Witaminy i minerały: Masa makowa dostarcza witamin z grupy B, żelaza,
magnezu, fosforu i innych składników mineralnych.
Antyoksydanty: Mak zawiera naturalne substancje przeciwutleniające,
które mogą pomagać w ochronie komórek przed szkodliwymi działaniami
wolnych rodników.
Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez
makowca- jak np. mój M.
To jedyne z ciast , które zawsze kupowałam ( po
nieudanym zakalcu- makowiec japoński), ale odważyłam się ponownie
spróbować i powiem WAM , że mojemu koneserowi makowców smakowało.
Wiem,
wiem z gotowej masy- no cóż , może następnym razem zrobię i swoją masę
makową.
Jedna rada jest taka : albo podwójny mak, albo podwójne ciasto na
kruszonkę bo wychodzi niziutkie , ale za to nadrabia smakiem:)
Składniki
✔30 dag mąki pszennej
✔kostka masła ( 200g) w temperaturze pokojowej
✔12 dag drobnego cukru do wypieków
✔1 cukier migdałowy
✔kostka masła ( 200g) w temperaturze pokojowej
✔12 dag drobnego cukru do wypieków
✔1 cukier migdałowy
Sposób przygotowania
W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę
o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko
wylepić połową kruszonki- wysypać i delikatnie przyklepać. Podpiec w
temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Dodatkowo
✔puszka gotowej masy makowej
Masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
Na wierzch masy pokruszyć pozostałe kruche ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
Ciasto ma być bez jajek
OdpowiedzUsuńW tym przepisie tak. Jest bez jajek.🙂
Usuń