niedziela, 19 listopada 2023

MAKOWIEC na kruchym spodzie

Masa makowa, przygotowana z maku, ma kilka wartości odżywczych, ale ważne jest spożywanie jej z umiarem, ponieważ może zawierać cukry dodane. Warto także uwzględniać całościową równowagę diety. 
 
 Białko: Masa makowa dostarcza białko, które jest istotne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. Błonnik: Nasiona maku są bogate w błonnik, co może wspierać zdrowie układu pokarmowego poprzez regulację trawienia. 
 Kwasy tłuszczowe:Masa makowa zawiera kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. 
 Witaminy i minerały: Masa makowa dostarcza witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu i innych składników mineralnych. 
 Antyoksydanty: Mak zawiera naturalne substancje przeciwutleniające, które mogą pomagać w ochronie komórek przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników.
 
Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez makowca- jak np. mój M. 
To jedyne z ciast , które zawsze kupowałam ( po nieudanym zakalcu- makowiec japoński), ale odważyłam się ponownie spróbować i powiem WAM , że mojemu koneserowi makowców smakowało. 
Wiem, wiem  z gotowej masy- no cóż , może następnym razem zrobię i swoją masę makową.
 Jedna rada jest taka : albo podwójny mak, albo podwójne ciasto na kruszonkę bo wychodzi niziutkie , ale  za to nadrabia smakiem:)

Składniki
30 dag mąki pszennej
kostka masła ( 200g) w temperaturze pokojowej
12 dag drobnego cukru do wypieków
1 cukier migdałowy
Sposób przygotowania
W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki- wysypać i delikatnie przyklepać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Dodatkowo
puszka gotowej masy makowej
Masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać. 
Na wierzch masy pokruszyć pozostałe kruche ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

2 komentarze: