Kalafior
jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika, kwasu foliowego i witaminy
K. Wspiera zdrowie serca, wzmacnia układ immunologiczny i pomaga w
utrzymaniu zdrowej skóry. Ponadto, zawiera niską ilość kalorii, co może
być korzystne dla osób dbających o wagę.
Kremowa, pożywna i mega zdrowa warzywna uczta .
Dzięki białym warzywom dostarczymy sobie sporą dawkę wit.C , B i wiele innych minerałów( potas, żelazo, selen, fosfor, wapń, magnez….)
Zaletą tej zupy jest uczucie sytości ,przy czym jest
niskokaloryczna :)
Składniki
*200 g kalafiora( u mnie mrożony)
*Biała część pora
*2 cebule
*1 pietruszka korzeń
*4 średnie ziemniaki
*4 ząbki czosnku
*1,2 l. mleka
*1 szkl wody ( uzupełnić parowanie)
*curry
*sól
*papryka wędzona
*groszek ptysiowym;chipsy z boczku lub grzanki.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokroić na drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać mlekiem i gotować do miękkości. ( ok 30 min) . Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz