środa, 3 stycznia 2024

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW z groszkiem ptysiowym

Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika, kwasu foliowego i witaminy K. Wspiera zdrowie serca, wzmacnia układ immunologiczny i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Ponadto, zawiera niską ilość kalorii, co może być korzystne dla osób dbających o wagę.

Kremowa, pożywna i mega zdrowa warzywna uczta .

 Dzięki białym warzywom dostarczymy sobie sporą dawkę wit.C , B  i wiele innych minerałów( potas, żelazo, selen, fosfor, wapń, magnez….)

Zaletą  tej zupy jest uczucie sytości ,przy czym jest niskokaloryczna :)

 Składniki 

*200 g kalafiora( u mnie mrożony)

 *Biała część pora 

*2 cebule

 *1 pietruszka korzeń

 *4 średnie ziemniaki 

*4 ząbki czosnku

 *1,2 l. mleka 

*1 szkl wody ( uzupełnić parowanie)

 *curry 

*sól 

*papryka wędzona 

*groszek ptysiowym;chipsy z boczku lub grzanki.

 Sposób przygotowania 

Wszystkie warzywa pokroić na drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać mlekiem i gotować do miękkości. ( ok 30 min) . Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz