RUKOLA przypomina
sałatę, ale należy do warzyw kapustowatych. Jest bogatym źródłem
chroniących przed rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty
zaskakujący smak – lekko korzenny, pikantny (im starsza, tym
ostrzejsza). Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Obfituje w kwas foliowy, jest w niej też witamina C i karotenoidy, z których najważniejsze – luteina i zeaksantyna, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo. Dlatego warto ją dodawać zawsze, gdy trzeba zaostrzyć smak. Kładzie się
ją na kanapki, dodaje do past serowych, jajek, mozzarelli. Rukola
nadaje się również do dań gorących – pizzy, makaronów, sosów. Wchodzi w
skład jednego z wariantów sosu pesto (zastępuje bazylię).
10-12 pomidorków koktajlowych
125 g sera mozzarella ( u mnie mini kuleczki)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3 łyżki nasion słonecznika
sól pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz