Pyszna i delikatna bułeczka, lekko słodka zapleciona w warkocz, wcale nie trudna a za to jaka smaczna . Świetna z masłem, świetna z dżemem nawet sama świetnie smakuje.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
*250 ml mleka (lekko ciepłego)
*70 g cukru
*7 g drożdży instant- opakowanie
*1 jajko
*250 ml mleka (lekko ciepłego)
*70 g cukru
*7 g drożdży instant- opakowanie
*1 jajko
*1/2 kg mąki pszennej
*60 g masła
*60 g masła
*szczypta soli
Kruszonka:
*60 g mąki pszennej
*40 g masła
*30 g cukru
Dodatkowo:
*1 jajko
Kruszonka:
*60 g mąki pszennej
*40 g masła
*30 g cukru
Dodatkowo:
*1 jajko
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę
składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, zagnieść . Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi
swoją objętość.
Przygotować kruszonkę-zagnieść razem wszystkie
składniki i włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części i uformować 3 wałki
jednej długości – żeby weszły na blachę. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod
spód chałki. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką razem z bokami.
Piec
w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temp.180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto
ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz