środa, 10 listopada 2021

ROZGRZEWAJĄCA GROCHÓWKA

Groch to roślina strączkowa, która  poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze.
 To przede wszystkim znakomite źródło białka roślinnego, które szczególnie dobrze sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan.  Błonnik wspomaga odchudzanie, działając oczyszczająco na jelita. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze oraz węglowodany.
 Ale była pyszna ... mniam bo o niej mowa ZUPA GROCHOWA - GROCHÓWKA

Na obiadek znakomita,
Smaczna, gęsta, no i syta.
Tu ziemniaczek , tam kiełbaska
I niejeden przy niej mlaska.
Gdy nadchodzi chłodny dzień
Wszystkie chmury wyrzuć w cień.
Zjedz GROCHÓWKĘ wyjątkową
Przebij nawet Gesslerową ;)
Hmmm. Takie rymy mnie natchnęły🤔
- nie bądźcie dla mnie za surowi
😉


Składniki
2,5 l wywaru mięsnego( najlepiej z kością wędzoną)
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 ziemniaki
3 kiełbaski śląskie
30 dag grochu  łuskanego (zalałam wrzątkiem  i odstawiłam na 30 min do namoczenia)
15 dag boczku wędzonego
2 ząbki czosnku 
1/2 cebuli
3 liście laurowe
3 łyżki majeranku
3 ziela angielskie
pieprz
sól
 Sposób przygotowania
 Do wywaru wrzucić groch razem z wodą w której się moczył. Dodać marchewkę, pietruszkę , czosnek, cebulę i przyprawy, Gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i większą część grochu  zmiksować blenderem. Dodać pokrojone w średnią  kostkę ziemniaki- ugotować. W międzyczasie boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do zupy. Dołożyć marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Posypać majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz