wtorek, 9 listopada 2021

BABKA ZIEMNIACZANA, kartoflak, blaszak, bugaj, pyrczok, rejbak, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek

Ziemniaki zawierają   witaminy  A, E, B1 , B2 , B3  i B6 , sporo wit. C.  oraz spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
 Babka ziemniaczana - proste danie dla smakoszy ziemniaków w podstawowej wersji z boczkiem. Treściwa i sycąca -najlepiej podawać z surówką.
Składniki
*1.5 kg ziemniaków
*250 g boczku wędzonego
*3 jajka
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*2 średnie cebule
*2 ząbki czosnku
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka pieprzu
*1 łyżeczka gałki muszkatołowej
*olej
*bułka tarta
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać cebulę- wszystko zrumienić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w kielichu do koktajli- będzie szybciej J. Powstałą masę przelać na sitko- podłożyć miskę pod spód. Zebraną wodę odlać pomału zostawiając osad ze skrobi na dnie. Do miski dodać ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Keksówkę natłuścić , obsypać bułką tartą. Wlać masę ziemniaczaną i piec w piekarniku  nagrzanym do 190 C przez 1.5 h . Po 45 minutach pieczenia posmarować wierzch olejem lub ułożyć plasterki boczku. Odstawić na chwilę by odpoczęła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz