Kasza manna choć kaloryczna jest
produktem lekkostrawnym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób z
chorobami układu pokarmowego:
*chorobami wątroby i
przewodów żółciowych
*wrzodami
*stanami zapalnymi żołądka i jelit
*problemami trawiennymi
*po przebytych operacjach
Bardzo proste ciasto z lat 80 -tych. Trochę je
zmodyfikowałam po swojemu i każdy też może. Wariantów sporo, choćby dodając
rodzynki, kokos czy kakao możemy stworzyć 2 kolorowe . Świetnie sprawdzi się do
kawy- jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub gdy Twój piekarnik wymaga
wymiany na nowy ;)
Składniki
* 1 l. mleka (u mnie 3,2%)
* 1 kostka masła 82% (200g.)
* 1 szkl. kaszy manny
* ¾ szkl cukru
* kilka kropli olejku waniliowego
* 3 łyżki dżemu (u mnie jeżynowy)
* duże opakowanie herbatników maślanych
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko, cukier, masło i olejek
waniliowy- rozpuścić. Dodać kaszę manną i zagotować. W blaszce 24/24 lub
podobnej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Na nie
nałożyć ugotowaną masę z manny, przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach
rozprowadzić dżem i posypać delikatnie pokruszonymi ciastkami. Wstawić do lodówki- najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz