KAPUSTA jest niskokaloryczna.
Zawiera wit.C (tyle co cytryna) , witaminy z grupy B, sporo wit. A, troszkę witamin E i K oraz rutynę.
Z cennych składników mineralnych znajdziemy w niej :
wapń, magnez, potas, żelazo, oraz kwas foliowy .
*Świetnie stymuluje układ odpornościowy
*Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy- likwiduje zaparcia
*Obniża poziom cholesterolu
*Poprawia stan skóry
* Ma niewiele kalorii i dużo błonnika
* Zapobiega cukrzycy
*Ma właściwości przeciwzapalne Dzisiaj podzielę się recepturą na najlepszy bigos jaki jadłam. Próbowałam wiele dobrych bigosów, ale żaden nie był tak doskonały jak ten -od mojej Mamy. Gotowany przez 3 dni. Zawiera 2 rodzaje kapusty i mięsa, sporo dobrych wędlin i kiełbaski, z dodatkiem wywaru na grzybkach. Najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami i po kilku dniach. MNIAM. Sami spróbujcie .
Składniki
* 2 kg kapusty kiszonej
* 1 mała główka kapusty białej
* 1kg łopatki
* 0.60 dag karczku
* 0.60 dag piętek-skrawki z dobrych wędlin
* 0.50 dag kiełbasa podwawelskiej lub śląska
* liść laurowy
* ziele angielskie
* 4 ząbki czosnku
* majeranek do smaku
* koncentrat pomidorowy cały słoiczek (190 g)
* wywar - żeberko wędzone, grzybki
* sól
* olej
* pieprz
* 0.60 dag karczku
* 0.60 dag piętek-skrawki z dobrych wędlin
* 0.50 dag kiełbasa podwawelskiej lub śląska
* liść laurowy
* ziele angielskie
* 4 ząbki czosnku
* majeranek do smaku
* koncentrat pomidorowy cały słoiczek (190 g)
* wywar - żeberko wędzone, grzybki
* sól
* olej
* pieprz
Sposób przygotowania
Ugotować wywar na żeberku wraz z czosnkiem, liściem i zielem. Przecedzić. Kapustę kiszoną drobniej pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tyle by ją przykryło i gotować 20 min. W tym czasie pokroić mięso, podsmażyć na oleju- przyrumienić. Przełożyć do kapusty, dodać przecier, wywar i gotować 15 min. Odstawić do wystudzenia ( na całą noc). Wędliny pokroić, podsmażyć i dodać do reszty składników. Gotować 30 min. Odstawić do wystudzenia. Na 3 dzień poszatkować białą kapustę, ugotować w małej ilości wody- odcedzić i dodać do całości. Doprawić wedle uznania solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Ugotować wywar na żeberku wraz z czosnkiem, liściem i zielem. Przecedzić. Kapustę kiszoną drobniej pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tyle by ją przykryło i gotować 20 min. W tym czasie pokroić mięso, podsmażyć na oleju- przyrumienić. Przełożyć do kapusty, dodać przecier, wywar i gotować 15 min. Odstawić do wystudzenia ( na całą noc). Wędliny pokroić, podsmażyć i dodać do reszty składników. Gotować 30 min. Odstawić do wystudzenia. Na 3 dzień poszatkować białą kapustę, ugotować w małej ilości wody- odcedzić i dodać do całości. Doprawić wedle uznania solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz