CZERWONA FASOLA obfituje w witaminy z grupy B, składniki mineralne : żelazo,mangan miedź, kwas foliowy, fosfor, potas, wapń oraz dużo białka.
*wspomaga pamięć
*obniża cholesterol
*reguluje cukier
*zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
*działa zbawiennie na układ krążenia i serce
* poprawia pamięć i koncentrację
*profilaktycznie przy osteoporozie
Sycące, smaczne, dostarczające białka kotlety z fasoli .
Super alternatywa dla zwykłego mielonego.
Składniki
* 1 szkl. ugotowanej fasoli lub z puszki- odsączonej
* 1 jajko
* 1/2 papryki czerwonej
* 1 ząbek czosnku
* 1 cebula
* 3 łyżki płatków owsianych
* 3 łyżki mąki
* po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
* sól
* pieprz
* olej
Sposób przygotowania
Fasolę zmiksować na gładką masę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Paprykę, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć prze praskę. Wymieszać razem. Dodać jajko, mąkę i płatki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować kotleciki o średniej wielkości i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gdyby masa była za rzadka można dodać trochę bułki tartej, lub ugotowany ryż , ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz