środa, 3 listopada 2021

KOTLETY z czerwonej FASOLI

CZERWONA FASOLA obfituje w witaminy z grupy B, składniki mineralne : żelazo,mangan miedź, kwas foliowy, fosfor, potas, wapń oraz dużo białka.
*wspomaga pamięć 
*obniża cholesterol
*reguluje cukier
*zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
*działa zbawiennie na układ krążenia i serce 
* poprawia pamięć i koncentrację
*profilaktycznie przy osteoporozie
Sycące, smaczne, dostarczające białka kotlety z fasoli .
Super alternatywa dla zwykłego mielonego.

Składniki

* 1 szkl. ugotowanej fasoli lub z puszki- odsączonej

* 1 jajko

* 1/2 papryki czerwonej

* 1 ząbek czosnku

* 1 cebula

* 3 łyżki płatków owsianych

* 3 łyżki mąki

*  po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

* sól

* pieprz

* olej

Sposób przygotowania

Fasolę zmiksować na gładką masę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Paprykę, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć prze praskę. Wymieszać razem. Dodać jajko, mąkę i płatki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować kotleciki o średniej wielkości i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Gdyby masa była za rzadka można dodać trochę bułki tartej, lub ugotowany ryż , ziemniaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz