Dobre mięso, świeże warzywa i wysokiej jakości makaron z pszenicy durum- to sukces aby zrobić pyszne i sycące Spaghetti Bolognese
Składniki1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
40 dkg makaronu spaghetti
1 duża marchewka
1/2 selera średniego
1 cebula
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
ulubione zioła ( u mnie prowansalskie+ bazylia)
olej
1 szk bulionu warzywnego
bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić.
Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchew i seler. Wymieszać.
Smażyć 5 minut często mieszając. Dodać mięso mielone i mieszając smażyć
aż się zrumieni. W miedzy czasie zagotować 3 l. wody, posolić. Do
mięsa dodać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać .Dodać sporą
szczyptę soli i pieprzu. Zalać bulionem, doprawić ziołami. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron spaghetti, ugotować, odcedzić, połączyć z sosem. Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz