sobota, 1 maja 2021

SPAGHETTI Bolognese -pyszne

Dobre mięso, świeże warzywa i wysokiej jakości makaron z pszenicy durum- to sukces aby zrobić pyszne i sycące Spaghetti Bolognese
 Składniki
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
 40 dkg makaronu spaghetti
 1 duża marchewka
1/2 selera średniego
1 cebula
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
ulubione zioła ( u mnie prowansalskie+ bazylia)
olej
1 szk bulionu warzywnego
bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Dodać posiekaną cebulę i czosnek.  Zeszklić. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchew i seler. Wymieszać. Smażyć 5 minut często mieszając. Dodać mięso mielone i mieszając smażyć  aż się zrumieni. W miedzy czasie zagotować 3 l. wody, posolić.  Do mięsa dodać  3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać .Dodać sporą szczyptę soli i pieprzu.  Zalać  bulionem, doprawić ziołami. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron spaghetti, ugotować, odcedzić, połączyć z sosem. Udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz