piątek, 7 maja 2021

GOŁĄBKI z pomidorowym sosem

KAPUSTA jest niskokaloryczna. 
Zawiera wit.C (tyle co cytryna) , witaminy z grupy B, sporo wit. A, troszkę witamin E i K oraz rutynę.
Z cennych składników mineralnych znajdziemy w niej : 
wapń, magnez, potas, żelazo, oraz kwas foliowy .
Szczególnie cenny jest sok z kapusty- wzmacnia odporność, pomaga na anemię, obrzęki z powodu zatrzymania wody.
 Sok jest uznanym lekiem na wrzody żołądka, bóle reumatyczne , oraz  antynowotworowe.

GOŁĄBKI -potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy.

 
Składniki
✔1.5 szkl . ryżu
✔1 główka kapusty
✔800 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa)
✔Sól
✔pieprz
✔czosnek w proszku
✔1/2 l bulionu ( u mnie kostka )
Sos pomidorowy
Składniki
✔1 łyżka masła
✔2 łyżki mąki
✔1 l bulionu (może być z kostki)
✔2 łyżki koncentratu pomidorowego
✔szczypta  cukru
✔ szczypta soli
✔1 łyżka śmietany kwaśnej
1 cebula
Sposób przygotowania sosu
W rondelku roztopić masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić. Następnie wlać bulion, dodać mąkę wymieszaną starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną - zagotować.
 Sposób przygotowania gołąbków
 Ryż zalać wrzącą wodą( 2 szkl) , posolić -ugotować. Wystudzić. Dodać : mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić. Z kapusty usunąć głąb i włożyć do gotującej się wody minimum 5 min. Ostrożnie oddzielać kolejne liście. Zewnętrznymi liśćmi wyłożyć dno garnka, w którym będą się prażyły gołąbki. 
Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać ciasno od nasady. Zawinąć brzegi liścia do środka i tak  przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu ściśle jeden obok drugiego.  Całość zalać bulionem , przykryć  i prażyć na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym, lub pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz