sobota, 15 maja 2021

ZUPA KREM Z BOTWINKI

BOTWINKA zawiera:
* spore ilości żelaza- zapobiega anemii
*witaminy: C i z grypy B- łagodzą one stany napięcia, stres
*kwas foliowy- do prawidłowego rozwoju układu nerwowego
*cenne składniki mineralne: magnez, sód, mangan fluor, siarka-korzystnie wpływa na cerę
Jest niskokaloryczna, odkwasza i odtruwa organizm. Korzystnie wpływa na trawienie, oraz poziom cholesterolu we krwi.
Najwięcej tych składników znajdziemy w postaci najmniej przetworzonej-najlepiej surowej.
Miałam zrobić sos grzybowy  z mrożonych grzybków ( od mamy), a tu niespodzianka -okazało się ,że to botwinka ;) Tak więc szybka improwizacja i powstała zupa krem z botwinki i buraków.
 
Składniki
pęczek botwinki
2 buraki
✔1 cebula
2 ząbki czosnku
✔1 marchewka 
✔1/2 pietruszki
2 łyżki śmietany
ocet balsamiczny –do smaku
sos sojowy- do smaku
ryż  lub ziemniaki (opcjonalnie)
bulion drobiowy- 1-1,5 l.
sól
pieprz
Sposób przygotowania
 Botwinkę pokroić i zalać bulionem, dodać  pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Zblendować. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, octem i sosem sojowym.
Osobno ugotować ryż lub ziemniaki, jajko też może być.
Zajadać. Czysta też jest syta:)

2 komentarze: