Ciasto składa się z budyniowej masy na bazie soku, krem śmietanowy oraz orzeźwiająca galaretka. Wewnątrz ciasta znajdują się delicje , natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość tworzy ciekawy, łatwy i orzeźwiający deser.
Składniki
Masa Budyniowa:
✓750 ml soku „zielonego” Pysio lub Kubuś ( może być ✓malinowy jeśli chcemy różowy budyń)
✓2 budynie Budyń do ciast i kremów bez cukru śmietankowy
✓750 ml soku „zielonego” Pysio lub Kubuś ( może być ✓malinowy jeśli chcemy różowy budyń)
✓2 budynie Budyń do ciast i kremów bez cukru śmietankowy
✓cukier (według uznania)
Masa Śmietanowa:
✓300 ml śmietanki kremówki 30%
✓galaretka malinowa + 450 ml wody
✓fix do ubijania śmietany
✓2 łyżki cukru pudru
✓ok. 150 g okrągłych biszkoptów
✓ 2 opakowania delicji
✓galaretka pomarańczowa
✓300 ml śmietanki kremówki 30%
✓galaretka malinowa + 450 ml wody
✓fix do ubijania śmietany
✓2 łyżki cukru pudru
✓ok. 150 g okrągłych biszkoptów
✓ 2 opakowania delicji
✓galaretka pomarańczowa
✓galaretka pastelowa niebieska
Sposób przygotowania:
Dno formy o wymiarach ok. 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wyłożyć biszkopty.
Masa Budyniowa:
W ok. 150 ml soku rozpuścić budynie( resztę soku zagotować z cukrem). Następnie wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia masy. Gdy budyń troszkę przestygnie, wyłożyć go na biszkopty.. Całkowicie ostudzić.
W ok. 150 ml soku rozpuścić budynie( resztę soku zagotować z cukrem). Następnie wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia masy. Gdy budyń troszkę przestygnie, wyłożyć go na biszkopty.. Całkowicie ostudzić.
Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Ostudzić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem
Galaretkę przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Ostudzić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem
( nie miksować za długo bo się zrobi masło:) . Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę -wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie dać masę śmietanową. Schłodzić w lodówce do stężenia. Przygotować pomarańczową i niebieską galaretkę – wystudzić. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną(
pomarańczową), ale nadal płynną galaretkę. Po zastudzeniu wlewamy
niebieską . Chłodzić do momentu całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz