poniedziałek, 26 kwietnia 2021

KOLOROWY biszkopt z galaretką

Ciasto składa się z   budyniowej masy na bazie soku, krem śmietanowy  oraz  orzeźwiająca galaretka. Wewnątrz ciasta znajdują się delicje , natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki.  Całość tworzy ciekawy, łatwy i orzeźwiający deser.
Składniki
Masa Budyniowa:
✓750 ml soku „zielonego” Pysio lub Kubuś ( może być ✓malinowy jeśli chcemy różowy budyń)
✓2 budynie Budyń do ciast i kremów bez cukru śmietankowy
✓cukier (według uznania)
Masa Śmietanowa:
✓300 ml śmietanki kremówki 30%
✓galaretka malinowa + 450 ml wody
✓fix do ubijania śmietany
✓2 łyżki cukru pudru
✓ok. 150 g okrągłych biszkoptów
✓ 2 opakowania delicji
✓galaretka pomarańczowa
✓galaretka pastelowa niebieska
 Sposób przygotowania:
Dno formy o wymiarach ok. 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wyłożyć  biszkopty.
Masa Budyniowa:
  W ok. 150 ml soku rozpuścić  budynie( resztę soku zagotować  z cukrem).  Następnie wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia masy. Gdy budyń troszkę przestygnie, wyłożyć go na biszkopty.. Całkowicie ostudzić.
Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Ostudzić do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem 
( nie miksować za długo bo się zrobi masło:) . Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę -wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie dać masę śmietanową. Schłodzić w lodówce do stężenia. Przygotować pomarańczową i niebieską  galaretkę – wystudzić. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną( pomarańczową), ale nadal płynną galaretkę.  Po zastudzeniu wlewamy niebieską . Chłodzić do momentu całkowitego stężenia.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz