Por jest bogatym źródłem witaminy A,
wpływającej na wygląd naszej skóry, witaminy E, okrzykniętej witaminą
młodości, a także witaminy C i B6. Zawiera potas, wapno, magnez,
fosfor i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się
go w leczeniu niedokrwistości. Por ma właściwości obniżające poziom złego
cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Dobrze
wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości
bakteriobójcze.
Ostry smak surowego pora rewelacyjnie komponuje się w różnego typu sałatkach warzywnych i surówkach. Sałatka szybka w przygotowaniu ,smaczna, zdrowa, od zawsze robiło się ja u mnie w domu:)
Składniki
1 średni lub duży porpuszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy
5 jaj
5 ogórków korniszonach
15 dag startego żółtego sera( wiórki duże)
majonez
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Por umyć, przekroić wzdłuż ( tylko białą część), pokroić do deski w półksiężyce, delikatnie posolić by skruszała. Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy i dodać do reszty. Jajka ugotować na twardo, obrać i razem z ogórkami pokroić w drobną kostkę. Dodać starty ser, majonez- ilość wedle uznania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.RADA
Jajka jeśli się spieszysz możesz zetrzeć na tarce tak jak ser:)
Kolejny raz się utwierdzam w tym, że dla mnie chyba nie ma niedobrych sałatek z pora:D Zawsze jak wśród składników jest por, to jest smacznie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje:)
UsuńPozdrawiam 🤗