środa, 14 kwietnia 2021

CHATKA PUCHATKA sernikowe ciasto

Twaróg- powinniśmy go regularnie spożywać ze względu na pełnowartościowe białko, które jest lekko przyswajalne i łatwostrawne .

To bogate źródło lizyny, która zapobiega miażdżycy, nowotworom, oraz poprawia koncentrację .

Zawiera również  cenne składniki mineralne takie jak: wapń , fosfor, ciut mniej jodu, sodu, potasu i magnezu.

Chatka Puchatka to nic innego jak sernik otulony herbatnikami w ciekawym wydaniu- nie jest skomplikowane choć na pierwszy rzut oka  może tak wyglądać . To smaki mojego dzieciństwa niemal co tydzień pojawiała się na stole.

Składniki

Masa serowa:

*750 g twarogu półtłustego zmielonego

*200g masła w  temp. pokojowa

*1 szklanka cukru pudru

*1 łyżka kakao, czubata

polewa:

* 50 g masła

*1 szkl. cukru pudru

*3 łyżki kakao

* 4 łyżki wody

dodatkowo:

*36 szt. herbatników maślanych

Sposób przygotowania

Masło miksować przez chwilę, dodać przesiany cukier puder i po łyżce twaróg, dalej miksować.

Masę podzielić na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do mniejszej części serowej dodać przesiane kakao.

Folię aluminiową rozłożyć i wzdłuż układać herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układać szerszą częścią. Na herbatniki wyłożyć ciemną masę- zostawić około 3-4 łyżek. Ułożyć kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wyłożyć białą masę. Na środek  po długości wyłożyć pasek z zostawionej masy ciemnej. Chwycić dwa boki foli aluminiowej i złożyć  ciasto w trójkąt lekko docisnąć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Składniki na polewę połączyć - mieszać do rozpuszczenia ( nie gotować). Polać ciasto.

Zostawić, aż polewa stężeje i dopiero wtedy  można kroić i jeść.

6 komentarzy:

  1. Strasznie dawno nie jadłam tego ciasta. To taki smak dzieciństwa :) Ciekawe czy mojej córce by posmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,mojego również😊
      Trzeba zrobić i się przekonać czy posmakuje Córce- mam nadzieję, że tak 😋

      Usuń
  2. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam,ale wiem ,że robią z tego "Włoszczowa" i się udaje. Nawet z homo serków robią.🙂

      Usuń
  3. Nieczęsto napotykam tak dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń