poniedziałek, 12 kwietnia 2021

ACH SZARLOTKA

JABŁKA -pyszne owoce  zarówno na surowo jak i z piekarnika to bomba witaminowa.
 To źródło witamin z grupy B, A,C,E,K oraz cennych minerałów: magnez, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor oraz cynk.
 Przekłada się to na szereg właściwości zdrowotnych:
* regulują pracę jelit 
*chronią serce
*działają oczyszczająco 
* chronią przed nowotworami i zaćmą 
*wspomagają pracę mózgu 
* pomagają w leczeniu wielu chorób- reumatyzmu, artretyzmu, podagry  
* są doskonałe dla cukrzyków 
* cenione w kosmetyce
Szarlotka  -półkruche lub kruche  ciasto, można kombinować z dowolnymi owocami- najczęściej są to jabłka+ przyprawy korzenne jak cynamon i goździki 


Składniki
Ciasto
 3 szkl. mąki
  2 łyżki cukru pudru
  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  cukier waniliowy
  5 żółtek
  ok 1-2 łyżki śmietany kwaśnej

1 kostka masła
 dżem , powidła ok 1/2 słoika
  4 duże jabłka
  5 białek
  1 szkl. cukru
  3/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania
Ze składników na ciasto -zagnieść ciasto, troszkę odłożyć na kruszonkę i schować do zamrażarki. 
Z reszty ciasta wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę, wymieszać. Piane nałożyć na jabłka a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 180 stopniach C ok 50-60 min
Rady
można dodać inne owoce, 
można zamiast kruszonki zostawić samą piane – bezę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz