wtorek, 12 stycznia 2021

SAŁATKA BROKUŁOWA

Bardzo lubię sałatki, zwłaszcza te „zdrowe”, a ta- to samo zdrowie ,gdyż każdy wie jak cennym warzywem są brokuły: brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne.
 Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią,  a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Amerykańscy naukowcy zalecają, by gotowane brokuły spożywać razem z innymi produktami zawierającymi aktywną mirozynazę,m.in. musztardą,  rzodkiewkami, rukolą, wasabi i wszystkimi surowymi warzywami kapustnymi. 
Dzięki temu w brokułach szybciej aktywują się właściwości przeciwnowotworowe. Działanie antyrakowe wzmacnia także ich łączenie z pomidorami.
Pyszna i zdrowa sałatka z witaminami. Szybko się robi, szybko znika .
Składniki
1 brokuł
1 sałata lodowa lub mix sałat
pomidorki koktajlowe
sos grecki „knorr”
cebula czerwona
rzodkiewka
koperek
szczypiorek
ser feta
Sposób przygotowania
Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 5 min.
cebule w piórka, rzodkiewkę w kostkę, ser feta w
większą kostkę, pomidorki na pół zieleninę posiekać,
polać wszystko sosem greckim i wymieszać.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz