Bardzo lubię sałatki, zwłaszcza te
„zdrowe”, a ta- to samo zdrowie ,gdyż każdy wie jak cennym warzywem są brokuły: brokuły posiadają
wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami
żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku
i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla
cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych
i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Amerykańscy
naukowcy zalecają, by gotowane brokuły spożywać razem z innymi produktami
zawierającymi aktywną mirozynazę,m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą, wasabi i wszystkimi
surowymi warzywami kapustnymi.
Dzięki temu w brokułach szybciej aktywują się
właściwości przeciwnowotworowe. Działanie antyrakowe wzmacnia także ich
łączenie z pomidorami.
Pyszna i zdrowa sałatka z witaminami. Szybko się robi, szybko znika .
1 brokuł
1 sałata lodowa lub mix sałat
pomidorki koktajlowe
sos grecki „knorr”
cebula czerwona
rzodkiewka
koperek
szczypiorek
ser feta
Sposób przygotowania
Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 5 min.
cebule w piórka, rzodkiewkę w kostkę, ser feta w
większą kostkę, pomidorki na pół zieleninę posiekać,
polać wszystko sosem greckim i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz