sobota, 9 stycznia 2021

FISH AND CHIPS

Mięso DORSZA jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz posiada  dużą zawartość witaminy B12, D3, fosforu a także w blisko 40% pokrywa zapotrzebowanie na białko, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. 
FISH AND CHIPS angielskie bardzo znane danie czyli ryba w cieście piwnym  smażona w głębokim tłuszczu z frytkami. Może nie jest zbyt  lekkostrawne, ale nadrabia smakiem .
Składniki
 1/2 kg dorsza
1/2 szkl. zimnego piwa
3/4 szkl mąki pszennej
pieprz, sól
olej
ziemniaki na frytki  5-6 szt
Sposób przygotowania:
Dorsza osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Z jajka, piwa i mąki zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić  solą i pieprzem. Rozgrzać olej w  głębokiej patelni. Filety panierować w mące,  zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z na złoty kolor. Podawać z frytkami.
Frytki:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w paski , włożyć do miski z zimną wodą, często  zmieniając wodę, odcedzić i dokładnie osuszyć. Olej mocno  rozgrzać w rondlu , wrzucać  pokrojone ziemniaki tak by olej je zakrył i smażyć na złoty kolor. Wyjąć i odcedzić z tłuszczu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz