Mięso DORSZA jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz posiada dużą zawartość witaminy B12, D3, fosforu a także w blisko 40% pokrywa zapotrzebowanie na białko, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3.
FISH
AND CHIPS angielskie bardzo znane danie czyli ryba w cieście piwnym
smażona w głębokim tłuszczu z frytkami. Może nie jest zbyt
lekkostrawne, ale nadrabia smakiem .
Składniki
1/2 kg dorsza
1/2 szkl. zimnego piwa
3/4 szkl mąki pszennej
pieprz, sól
olej
ziemniaki na frytki 5-6 szt
Sposób przygotowania:
Dorsza
osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Z jajka, piwa i mąki zrobić gęste
ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w
głębokiej patelni. Filety panierować w mące, zanurzać w cieście i
smażyć w głębokim tłuszczu z na złoty kolor. Podawać z frytkami.
Frytki:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w paski , włożyć do miski z zimną wodą,
często zmieniając wodę, odcedzić i dokładnie osuszyć. Olej mocno
rozgrzać w rondlu , wrzucać pokrojone ziemniaki tak by olej je zakrył i
smażyć na złoty kolor. Wyjąć i odcedzić z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz