piątek, 15 stycznia 2021

KREM z PIECZAREK- zupa

PIECZARKI mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka – twierdzą naukowcy. Niezależna od siebie badania dowiodły, że obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia.Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) a nawet witaminę D
Aromatyczna i pożywna zupa rozgrzeje nas w te zimne dni.
Składniki
 40 dag pieczarek
1 ziemniak
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 l bulionu drobiowego
100 ml śmietany
sól
pieprz
 Sposób wykonania
Ziemniaki, marchewkę, obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem, zagotować. Pieczarki oczyść, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać pieczarki, podsmażyć.Pieczarki i cebulę dodać do bulionu. Gotować ok. 25 min. Zmiksować, doprawić, zabielić śmietaną, udekorować .
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz