wtorek, 15 grudnia 2020

NORYMBERSKIE PIERNIKI

Smaczne i miękkie od razu  po upieczeniu pierniczki. Naładowane bakaliami- puszyste, pieczone na opłatkach, dzięki czemu nie przywierają do blachy i na dłużej zachowują świeżość.

Składniki:
30 dkg mąki pszennej
1/2 kostki masła
17 dkg cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
15 dkg orzechów(  drobno posiekanych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
250 ml mleka
po 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
5 dkg rodzynek
5 dkg wiórków kokosowych
ok. 35 okrągłych oblatów orkiszowych  o średnicy 6-7 cm
czekolada lub lukier do dekoracji 
 Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Na końcu dodać stopniowo mleko. Oblaty orkiszowe ułożyć  na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu.  ( 9 szt/ blachę)  .  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut,  w temp. 180°C (grzałka góra- dół). Ciepłe pierniczki posmarować lukrem  lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz