Smaczne i miękkie od razu po upieczeniu pierniczki. Naładowane bakaliami- puszyste, pieczone na opłatkach, dzięki czemu nie przywierają do blachy i na dłużej zachowują świeżość.
Składniki:
30 dkg mąki pszennej
1/2 kostki masła
17 dkg cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
15 dkg orzechów( drobno posiekanych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
250 ml mleka
po 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
5 dkg rodzynek
5 dkg wiórków kokosowych
ok. 35 okrągłych oblatów orkiszowych o średnicy 6-7 cm
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
250 ml mleka
po 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
5 dkg rodzynek
5 dkg wiórków kokosowych
ok. 35 okrągłych oblatów orkiszowych o średnicy 6-7 cm
czekolada lub lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć
mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem do
pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką,
rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Na końcu dodać stopniowo mleko. Oblaty
orkiszowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od
brzegu. ( 9 szt/ blachę) . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20
minut, w temp. 180°C (grzałka góra- dół). Ciepłe pierniczki posmarować
lukrem lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz