niedziela, 22 listopada 2020

POLĘDWICZKI wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwicę wieprzową charakteryzuje spora zawartość magnezu, potasu , witaminy z grupy B oraz białka. Ma mało kalorii i mało tłuszczu, dlatego jest świetnym produktem dla osób dbających o wygląd. Nie zawiera cholesterolu, ani węglowodanów. 
Zdrowy i smaczny obiad ? już się robi...polędwiczki wieprzowe otulone sosem, koperkiem i marchewką idealne na pożywny obiadek.

 

Składniki

ok. 80 dag polędwiczki wieprzowej

½ l. wywaru drobiowego lub jarzynowego 

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1/2 cebuli

1 marchewka

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

4 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić ją na ok. 2 cm plastry. Każdą troszkę rozbić. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć startym czosnkiem. Do garnka z grubym dnem, dać  masło i olej. Rozgrzać i  i podsmażyć plastry mięsa z dwóch stron na większym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę. Wymieszać i smażyć ok. 3 minuty od czasu do czasu przemieszać. Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa. Dodać koperek. Mąkę  ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką oraz kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do garnka z mięsem, wymieszać i delikatnie podgrzać.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz