Polędwicę
wieprzową charakteryzuje spora zawartość magnezu, potasu , witaminy z
grupy B oraz białka. Ma mało kalorii i mało tłuszczu, dlatego jest
świetnym produktem dla osób dbających o wygląd. Nie zawiera
cholesterolu, ani węglowodanów.
Zdrowy i smaczny obiad ? już się robi...polędwiczki wieprzowe otulone sosem, koperkiem i marchewką idealne na pożywny obiadek.
Składniki
ok. 80 dag polędwiczki wieprzowej
½ l. wywaru drobiowego lub jarzynowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/2 cebuli
1 marchewka
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić ją na ok. 2 cm plastry. Każdą troszkę
rozbić. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć startym czosnkiem. Do garnka z grubym
dnem, dać masło i olej. Rozgrzać i i podsmażyć plastry mięsa z dwóch stron na
większym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,
startą marchewkę. Wymieszać i smażyć ok. 3 minuty od czasu do czasu przemieszać.
Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i
gotować do miękkości mięsa. Dodać koperek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką oraz
kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do garnka z mięsem, wymieszać i delikatnie
podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz