Groch to roślina strączkowa, która poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze.
To przede
wszystkim znakomite źródło białka roślinnego, które szczególnie dobrze
sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan. Błonnik wspomaga odchudzanie, działając oczyszczająco na jelita.
Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze oraz węglowodany.
Ale była pyszna ... mniam bo o niej mowa ZUPA GROCHOWA - GROCHÓWKA
Na obiadek znakomita,
Smaczna, gęsta, no i syta.
Tu ziemniaczek , tam kiełbaska
I niejeden przy niej mlaska.
Gdy nadchodzi chłodny dzień
Wszystkie chmury wyrzuć w cień.
Zjedz GROCHÓWKĘ wyjątkową
Przebij nawet Gesslerową ;)
Hmmm. Takie rymy mnie natchnęły🤔
- nie bądźcie dla mnie za surowi 😉
Składniki
2,5 l wywaru mięsnego( najlepiej z kością wędzoną)
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 ziemniaki
3 kiełbaski śląskie
30 dag grochu łuskanego (zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 min do namoczenia)
15 dag boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 liście laurowe
3 łyżki majeranku
3 ziela angielskie
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Do wywaru wrzucić groch razem z wodą w której się moczył. Dodać marchewkę, pietruszkę , czosnek, cebulę i przyprawy, Gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i większą część grochu zmiksować blenderem. Dodać pokrojone w średnią kostkę ziemniaki- ugotować. W międzyczasie boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do zupy. Dołożyć marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Posypać majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz