Świetna baza do wielu dań, ciast, deserów, zup, kotletów, racuchów... Dynia jest uniwersalna i wszechstronna w kuchni.Dynia ma sporo: potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu.Szybko syci a przy tym ma sporo błonnika.
Dziś takie pure'e dodałam do owsianki na śniadanie.
Składniki:
dynia
olej
Sposób
przygotowania:
Dynię
pokroić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki. Na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia ułożyć kawałki dyni( może być ze skórą- po upieczeniu
sama łatwo schodzi) posmarować olejem . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
w 180’C przez 20-25 min. Wyjąć jak będzie miękka( sprawdź widelcem). Przełożyć
do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Większe ilości można przełożyć
do wyparzonych słoików i pasteryzować ok 15 min. lub poporcjować do woreczków i
zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz