sobota, 14 listopada 2020

PURE'E DYNIOWE

Świetna baza do wielu dań, ciast, deserów, zup, kotletów, racuchów... Dynia jest uniwersalna i wszechstronna w kuchni.Dynia ma sporo: potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu.Szybko syci a przy tym ma sporo błonnika.

Dziś takie pure'e dodałam do owsianki na śniadanie.


Składniki:
dynia
olej
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kawałki dyni( może być ze skórą- po upieczeniu sama łatwo schodzi) posmarować olejem . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180’C przez 20-25 min. Wyjąć jak będzie miękka( sprawdź widelcem). Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Większe ilości można przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok 15 min. lub poporcjować do woreczków i zamrozić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz