piątek, 13 listopada 2020

PLACKI- racuchy DYNIOWE

Super przepis by wykorzystać puree z dyni. Placuszki świetnie nadają się na obiad, podwieczorek, a nawet śniadanko. Są delikatne i puszyste, mają piękny kolor oraz szereg witamin: A (wystarczy pół szklanki purée z dyni, by pokryć na nią dzienne zapotrzebowanie), witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B5, B6, B7, B9 – kwas foliowy), C, D, PP, E. Zawiera duże ilości wapnia, fosforu,potasu, magnezu. Inne cenne pierwiastki w tym warzywie to mangan, cynk,miedź, selen

Składniki:

*180 g  puree z dyni  (przepis TU)
*200g twarogu  
*3 łyżki cukru
*1  budyń śmietankowy- proszek 
  *4 łyżki  płatków owsianych lub jęczmiennych błyskawicznych 
*garść rodzynek
*cynamon lub łyżka przyprawy korzennej 
*2 jajka  
*1 łyżka mąki ( jeśli jest zbyt luźne) 
*olej 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać na rozgrzany olej. Piec na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Podawać z dżemem lub bez.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz