Super przepis by wykorzystać puree z dyni. Placuszki świetnie nadają się na obiad, podwieczorek, a nawet śniadanko. Są delikatne i puszyste, mają piękny kolor oraz szereg witamin: A (wystarczy pół szklanki purée z dyni,
by pokryć na nią dzienne zapotrzebowanie), witaminy z grupy B (m.in.
B1, B2, B5, B6, B7, B9 – kwas foliowy), C, D, PP, E. Zawiera duże ilości
wapnia, fosforu,potasu, magnezu. Inne cenne pierwiastki w tym warzywie
to mangan, cynk,miedź, selen
Składniki:
*180 g puree z dyni (przepis TU)
*200g twarogu
*3 łyżki cukru
*1 budyń śmietankowy- proszek
*4 łyżki płatków owsianych lub
jęczmiennych błyskawicznych
*garść rodzynek
*cynamon lub łyżka przyprawy korzennej
*2 jajka
*1 łyżka mąki ( jeśli jest zbyt luźne)
*olej
Sposób
przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać na rozgrzany olej. Piec na złoty
kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z dżemem lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz