czwartek, 15 października 2020

SAŁATKA Z DYNIĄ do słoików

Przepisów z dynią ciąg dalszy .
Myślę , że całkiem smakowita ta sałatka, kolorowa w sam raz na zimowe dni.




Składniki:
1 kg dyni  

2 czerwone papryki
3 cebule
3 marchewki
2 łyżki soli
3 łyżki zielonej pietruszki

Na zalewę:
1 szkl octu
5 szkl wody
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
6 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Dynię i marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę w piórka, a paprykę w cienkie paski. Dodać sól, wymieszać.  Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Przełożyć do wyparzonych słoików . Pasteryzować 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz