TRUSKAWKI -Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne
zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie
ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo,
wzmacniające kości wapń i fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo. Poleca się je
reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem
moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają
poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i
otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają
na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Najlepiej truskawki jeść na surowo i bez
dodatków – wtedy wykorzystamy wszystkie ich zdrowotne właściwości.
Pyszne, niezwykle kruche i delikatne ciasto z pianką budyniową i orzeźwiającymi truskawkami
Składniki
2 szkl mąki pszennej
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę
wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podzielić ciasto
na dwie części – 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia , nakłuć widelcem i wstawić do lodówki , a 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 ºC i piec przez
20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
4 białka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
2 budynie bez cukru śmietankowe
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg truskawek
cukier puder do oprószenia
1 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
2 budynie bez cukru śmietankowe
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg truskawek
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Gdy
podpieczony spód już wystygnie, ubić białka na sztywna pianę. Małymi
porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach.
Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na
koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Wyłożyć
pianę na ostudzony spód. Wyrównać i poukładać gęsto truskawki – lekko
docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC . Po ostygnięciu
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz