środa, 24 czerwca 2020

TRUSKAWKOWE Ciasto KRUCHEEEEEE


TRUSKAWKI -Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Najlepiej truskawki jeść na surowo i bez dodatków – wtedy wykorzystamy wszystkie ich zdrowotne właściwości.

Pyszne, niezwykle kruche i  delikatne ciasto z pianką budyniową i orzeźwiającymi truskawkami

Składniki
2 szkl mąki pszennej
kostka zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać  do miski. Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podzielić ciasto na dwie części – 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuć widelcem i wstawić do lodówki , a 1/4 ciasta włożyć   do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 ºC  i piec przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
4 białka
1 szkl cukru
2 łyżki  cukru migdałowego
2  budynie bez cukru śmietankowe
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg truskawek
cukier puder do oprószenia
 Sposób przygotowania
Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubić  białka  na sztywna pianę.  Małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać  proszek budyniowy, cały czas miksując, . Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i poukładać gęsto truskawki –  lekko docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta . Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC . Po ostygnięciu  posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz