Sezon ogórkowy już trwa, a u mnie ogóry na szybko do schrupania już po 3 dniach. Ogórki zrobione bez chrzanu- można jednak dodać lub zastąpić go liśćmi porzeczki lub winogronu. Tak czy siak. są smaczne i chrupiące.
Składniki
1kg
ogórków gruntowych
1 litr wrzącej wody
1 łyżka soli
kilka gałązek kopru
5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Do wody dodać sól, mieszać do rozpuszczenia . Słoiki
wyparzyć a w nich układać ząbki czosnku, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i
na wierzch znowu koper i czosnek. Zalać gorącą zalewą, tak by ogórki były
przykryte. Przykryć talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcić i
odstawić w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz