wtorek, 7 lipca 2020

OGÓRKI MAŁOSOLNE bez chrzanu

 Sezon ogórkowy  już trwa, a u mnie ogóry na szybko do schrupania już po 3 dniach. Ogórki zrobione bez chrzanu- można jednak dodać lub zastąpić go liśćmi porzeczki lub winogronu. Tak czy siak. są smaczne i chrupiące.

Składniki
1kg ogórków gruntowych
1 litr wrzącej wody
1 łyżka soli
kilka gałązek kopru
5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Do wody dodać sól, mieszać do rozpuszczenia . Słoiki wyparzyć a w nich układać ząbki czosnku, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper i czosnek. Zalać gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte. Przykryć talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcić i odstawić w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz