wtorek, 16 czerwca 2020

ŚNIADANIE daje moc

Większość z nas wie jak ważne jest śniadanie, ba - to nawet najważniejszy posiłek dnia. Powinno być ono smaczne, zdrowe i pożywne.
 Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po obudzeniu, ponieważ przyspieszy metabolizm, oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.
 Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów.
Przepis na chlebuś na zakwasie  z dodatkiem ziaren TU.
 Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. 
 Do pysznego śniadania dobrze wypić kubek dobrej herbaty z imbirem i sokiem z cytryny Limmi.
 Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia  i nie powinno być pomijane.

  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz