poniedziałek, 15 czerwca 2020

KASZA z GULASZEM z szynki w marynacie

Gulasz z szynki z kaszą jęczmienna to- prosty, smaczny obiad  lub  dla tradycjonalistów z ziemniakami. Smak mięsa świetnie podkręci marynata z słodko-kwaśnego octu balsamicznego Ponti i miodu, dzięki niej mięsko będzie kruche i soczyste.
Składniki
1,5 kg szynki wieprzowej
6 łyżek octu balsamicznego z Modeny Ponti
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
kasza jęczmienna
2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki
woda
przyprawy:
u mnie: sól, pieprz, czosnek w granulkach, papryka czerwona słodka i wędzona, kminek, odrobina gałki muszkatołowej, lubczyk
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon . Pokroić w średnią kostkę. Dodać olej, ocet, miód i przyprawy, wymieszać, odstawić na kilka godzin do lodówki- u mnie cała noc.
Podsmażyć, lekko zrumienić, dodać wodę( tyle ile chcemy sosu). Jak mięso będzie miękkie z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, dodać do mięsa - zagotować. Doprawić wg uznania.
Podawać z kaszą ugotowana wg opisu na opakowaniu lub ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz