niedziela, 7 czerwca 2020

RACUCHY z jabłkami, bananami, konfiturą

  Racuchy – nieduże, smażone na złoty kolor placuszki sporządzone na bazie mąki, mleka świeżego i jaj.To świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie. 
Mimo, że to danie nie dla osób na diecie to można w nim spotkać całkiem sporo witaminek oraz składników mineralnych:(A E K B C)
(żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, selen) zawartych w soku z limonki.

 
Składniki
✔1 szkl mleka
 ✔ 1,5 szkl mąki
✔1 łyżeczka proszku do ✔pieczenia
✔ szczypta soli  
✔1 jajko
  ✔ 2 banany
 
✔1 jabłko
✔3 łyżki konfitury z płatków róży ( można pominąć)
✔ 2 łyżeczki soku z limonki LIMMI
  ✔ 2 łyżki oleju
 Sposób przygotowania 
  Banany i jabłko  pokroić w cienkie plasterki- polać sokiem z limonki ( nie ściemnieją). Dodać resztę składników i wszystko razem wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej- piec z obu stron na złoty kolor,posypać cukrem pudrem
Rada
cienkie plasterki uzyskałam krojąc jabłko obieraczką do ziemniaków.





2 komentarze: