poniedziałek, 18 lutego 2019

CHLEB z ziarnami i ZAKWASEM


Prawdziwy chleb – to dobry żytni chleb na zakwasie ,wodzie , drożdżach i soli , bez dodatku, spulchniaczy, o elastycznym miąższu, sprężysty. Nie pleśnieje, nie rozpada się na kawałki przy krojeniu. Jest ciężki, skórkę ma twardą i popękaną, a zapach lekko kwaśny. Jest on źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych-potasu, magnezu,żelaza. Ma mało kalorii, a kolor szarobrązowy. 
Dobry  chleb na zakwasie jest dla nas lekiem, gdyż podczas procesu fermentacji zostały zniszczone liczne toksyny pleśniowe i bakteryjne, które są najsilniejszymi kancerogenami. Ponadto zawiera kwas mlekowy, który wpływa dobroczynnie na pracę całego przewodu pokarmowego. Reguluje pH treści jelitowej i poprzez to optymalizuje proces trawienia, wydalania, zapobiega zaparciom. Pieczywo na zakwasach jest cennym źródłem witamin, w trakcie fermentacji  wzbogaca się ono w aminokwasy egzogenne – podstawowe niezbędne elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć .
Warto zatem czytać skład na etykiecie przed zakupem i uważać bo nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym( producenci używają karmelu by zabarwić mąkę pszenną). 
Najlepiej więc upiec taki chlebek w domu- oto przepis:
Składniki
20 dag mąki pszennej 750
20 dag mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli
1,5 dag drożdży
350 ml. ciepłej wody
10 dag ( 6 łyżek) zakwasu
Ziarna ( u mnie słonecznik , dynia i siemię lniane)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki połączyć razem (drożdże rozkruszyć lub rozpuścić z solą, wodą ) Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 45 min.
Nasmarować keksówkę  masłem,( można posypać bułka tarta by się nie przykleił) przełożyć  ciasto , mokrą dłonią lekko docisnąć do formy i poczekać jak podrośnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 210 C przez 60 min . ( od momentu osiągnięcia przez piekarnik temp. 210 C piekę 50 min wyłączam i zostawiam jeszcze 5 min)
ZAKWAS
Składniki
½ szkl. przegotowanej  zimnej wody
½ szkl. mąki żytniej 2000
Sposób przygotowania
Zakwas dokarmiać codziennie przez 7 dni w proporcjach powyżej. Najlepiej w temp. pokojowej pod przykryciem, ale uchylonym. To co zostanie przełożyć do czystego pojemnika , szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne pieczenie. Dzień, może dwa przed planowanym pieczeniem zakwas wyjąć i dokarmić wg przepisu
Rada
dobrze jest  podwoić składniki  i upiec 2 chlebki naraz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz