czwartek, 21 lutego 2019

MUFFINKI czekoladowe

Muffinki to urokliwe babeczki o jakże wdzięcznej nazwie.
Można je przyrządzać na słodko i słono. Dzisiaj  na słodko z dodatkiem czekolady...:)
Składniki
10 dag mąki pszennej
3 jajka
15 dag cukru
12,5 dag miękkiego masła
12,5 dag gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
perełki do dekoracji i pisak srebrny( może być czekolada)
Sposób przygotowania
Masło z czekoladą rozpuścić na małym ogniu. Białka ubić na sztywno z solą, dodać cukier a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Wymieszać delikatnie- 3 łyżki ciasta odłożyć ,a do reszty  dodać  czekoladę z masłem. Wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić w 2/3 ciastem. Na każdej porcji czekoladowej umieścić  3 kółka z jasnego ciasta. Piec ok 25 min w 180 stopniach C. Udekorować dowolnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz