Muffinki to urokliwe
babeczki o jakże wdzięcznej nazwie.
Można je przyrządzać na
słodko i słono. Dzisiaj na słodko z dodatkiem czekolady...:)
Składniki
10 dag mąki pszennej
3 jajka
15 dag cukru
12,5 dag miękkiego
masła
12,5 dag gorzkiej
czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
perełki do dekoracji i
pisak srebrny( może być czekolada)
Sposób przygotowania
Masło z czekoladą rozpuścić
na małym ogniu. Białka ubić na sztywno z solą, dodać cukier a następnie
porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Wymieszać
delikatnie- 3 łyżki ciasta odłożyć ,a do reszty dodać
czekoladę z masłem. Wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i
napełnić w 2/3 ciastem. Na każdej porcji czekoladowej umieścić 3 kółka z jasnego ciasta. Piec ok 25 min w
180 stopniach C. Udekorować dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz