Składnikiem, dla którego powinniśmy
regularnie spożywać TWARÓG jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego
i przyswajalnego białka. Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny,
która sprzyja koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i
rozwojowi nowotworów oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Tradycyjny twaróg zawiera wapń oraz fosfor,
cynk oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez.
Prosty sprawdzony przepis, na pyszne
racuchy z twarogiem dla małych i większych. Pachną tak ,że kolejka się ustawia
do jedzenia…:)
Składniki
30dag twarogu
3 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier migdałowy
3 łyżki dżemu z brzoskwiń( można bez)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. mąki pszennej
olej
Sposób przygotowania
Twaróg zmiksować blenderem na gładko, dodać jajka,
cukry, proszek- wymieszać. Dodać mąkę i dżem- wymieszać. Smażyć na rozgrzanym
oleju- nakładać łyżką –zrumienić z obu stron. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz