wtorek, 12 lutego 2019

TWAROGOWE RACUSZKI

Składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać TWARÓG jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny, która sprzyja  koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Tradycyjny twaróg zawiera wapń oraz fosfor, cynk oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez.

Prosty sprawdzony przepis, na pyszne racuchy z twarogiem dla małych i większych. Pachną tak ,że kolejka się ustawia do jedzenia…:)
 
Składniki
30dag twarogu
3 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier migdałowy
3 łyżki dżemu z brzoskwiń( można bez)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. mąki pszennej
olej
Sposób przygotowania
Twaróg zmiksować blenderem na gładko, dodać jajka, cukry, proszek- wymieszać. Dodać mąkę i dżem- wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju- nakładać łyżką –zrumienić z obu stron. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz