sobota, 9 lutego 2019

SERNIK bez SERA z nutą kokosową


"Sernik "idealny, wyrośnięty? tak to możliwe -oto szybki i łatwy przepis na taki właśnie wypiek. Sęk w tym ,że to sernik bez… sera. 
Bardzo puszysty, delikatny, na kruchym spodzie- w smaku jak „prawdziwy”.:)

 Nie mniej kaloryczny, ale ma dużo więcej wapnia i cynku niż twaróg. 
 

Składniki
ciasto kruche:
3 szkl. mąki
25 dag masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 litr śmietany 18%
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Mąkę , żółtka oraz resztę składników sypkich wymieszać, dodać pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki zagnieść . Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć  do lodówki, a drugą do zamrażarki (obie na około 30 minut). Białka ubić  z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać cukier puder -miksować. Dodawać stopniowo śmietanę, stale miksując. Następnie wsypać składniki sypkie :(budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia). Dokładnie wymieszać- dodać wiórki kokosowe. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 24x35, wyłożoną papierem do pieczenia, razem z bokami blachy. Wlać masę serową. Drugą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godzinę.
  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz