"Sernik "idealny, wyrośnięty? tak to możliwe -oto szybki i łatwy przepis na taki właśnie wypiek. Sęk w tym ,że to sernik bez… sera.
Bardzo puszysty, delikatny, na kruchym spodzie- w smaku jak „prawdziwy”.:)
Nie mniej kaloryczny, ale ma dużo więcej wapnia i cynku niż twaróg.
Składniki
ciasto kruche:
3 szkl. mąki
25 dag masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
5 białek
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 litr śmietany 18%
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Mąkę , żółtka oraz resztę składników sypkich wymieszać, dodać pokrojone na kawałki
masło. Wszystkie składniki zagnieść . Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć
do lodówki, a drugą do zamrażarki (obie
na około 30 minut). Białka ubić z odrobiną soli na
sztywną pianę. Dodać cukier puder -miksować. Dodawać stopniowo śmietanę, stale
miksując. Następnie wsypać składniki sypkie :(budyń, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia). Dokładnie wymieszać- dodać wiórki kokosowe. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 24x35, wyłożoną
papierem do pieczenia, razem z bokami blachy. Wlać masę serową. Drugą część
ciasta zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180
stopni piekarnika i piec ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz