poniedziałek, 6 kwietnia 2020

BABKA wielkanocna 3 kolorowa

Święta już tuż tuż więc polecam kolorową babkę piaskową. Ładnie pachnie, dobrze smakuje, umili czas przy kawie, zmieści się do koszyczka wielkanocnego- bez babki niektórzy nie wyobrażają sobie świąt.

Składniki
25 dag masła w temp. pokojowej
1  opakowanie cukru wanilinowego 
 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
26 dag mąki pszennej 
 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu

125ml oleju
24 dag cukru
  Dodatkowo
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
 Masło utrzeć z cukrami mikserem przez około 4-5 minut. Dodać po jednym żółtku, miksować aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać olej, ocet i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie  wymieszać je z ciastem.  Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao. Formę na babkę posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć  ciasta po kolei i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w180 C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Ostudzić. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.
Rada
 aby kolory były bardziej intensywne- można dodać barwniki spożywcze - czerwony i żółty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz