Święta już tuż tuż więc polecam kolorową babkę piaskową. Ładnie pachnie, dobrze smakuje, umili czas przy kawie, zmieści się do koszyczka wielkanocnego- bez babki niektórzy nie wyobrażają sobie świąt.
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
26 dag mąki pszennej
26 dag mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
125ml oleju
24 dag cukru
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
125ml oleju
24 dag cukru
Dodatkowo
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrami mikserem przez około 4-5 minut. Dodać po jednym żółtku, miksować aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać olej, ocet i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao. Formę na babkę posmarować masłem i posypać mąką.
Do blaszki przełożyć ciasta po kolei i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w180 C na funkcji góra-dół
przez około 60 minut. Ostudzić. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.
Rada
aby kolory były bardziej intensywne- można dodać barwniki spożywcze - czerwony i żółty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz