Lekkie ciasto z budyniową masą, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej
porzeczki z kokosową nutą, na herbatnikach- poleca się od tak…
Składniki
ok. 60 sztuk
herbatników
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
50g wiórków kokosowych
na krem
4 budynie śmietankowe
-po 40g (bez cukru)
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka masła (200g)
Sposób przygotowania
Z mleka odlać 1,5
szklanki. Resztę zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku rozmieszać budynie.
Masę wlać do gotującego się mleka cały czas mieszać i gotować , aż zgęstnieje
(około 2 minuty). Ostudzić
Masło utrzeć mikserem,
a następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć na gładki
krem. Masę podzielić na cztery części . Dno foremki (wymiary 24 x 26cm) wyłożyć
herbatnikami.
Następnie wyłożyć I
warstwę kremu. Na to herbatniki, na których równomiernie rozsmarować dżem. Na
dżem wyłożyć II warstwę kremu. Na to znowu herbatniki. Na wierzchu rozsmarować III
część kremu i ponownie herbatniki. Ostatnią IV warstwę kremu i całość posypać
wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz