wtorek, 30 kwietnia 2019

PRINCESSA kremowe ciasto bez pieczenia

Lekkie ciasto z budyniową masą, przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki  z kokosową nutą, na herbatnikach- poleca się od tak…

Składniki
ok. 60 sztuk herbatników
1 słoiczek dżemu  z czarnej porzeczki
50g wiórków kokosowych
na krem
4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru)
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka masła (200g)
Sposób przygotowania
Z mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku rozmieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka cały czas mieszać i gotować , aż zgęstnieje (około 2 minuty). Ostudzić
Masło utrzeć mikserem, a następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć na gładki krem. Masę podzielić na cztery części . Dno foremki (wymiary 24 x 26cm) wyłożyć herbatnikami.
Następnie wyłożyć I warstwę kremu. Na to herbatniki, na których równomiernie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć II warstwę kremu. Na to znowu herbatniki. Na wierzchu rozsmarować III część kremu i ponownie herbatniki. Ostatnią IV warstwę kremu i całość posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz