SERNIK z kajmakiem na herbatnikowym spodzie. Szybki i łatwy do zrobienia , bardzo delikatny z maślaną nutą.
Składniki:
✔1 kg sera twarogowego z wiaderka
✔250 g serka mascarpone
✔1 budyń waniliowy bez cukru
✔1 łyżka mąki ziemniaczanej
✔1 szklanka cukru
✔6 jaj
✔100 g masła
✔100 ml śmietanki 30%
✔1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
✔1 puszka masy kajmakowej 400 g
✔płatki migdałów
✔1 łyżeczka żelatyny
Na spód:
✔250 g herbatników maślanych
✔175 g masła
✔1 kg sera twarogowego z wiaderka
✔250 g serka mascarpone
✔1 budyń waniliowy bez cukru
✔1 łyżka mąki ziemniaczanej
✔1 szklanka cukru
✔6 jaj
✔100 g masła
✔100 ml śmietanki 30%
✔1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
✔1 puszka masy kajmakowej 400 g
✔płatki migdałów
✔1 łyżeczka żelatyny
Na spód:
✔250 g herbatników maślanych
✔175 g masła
Sposób przygotowania:
Herbatniki zblendować na sypko i wymieszać z roztopionym masłem. Wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 25x30 i wstawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser biały oraz mascarpone i wymieszać.Wlać ekstrakt waniliowy, śmietankę, ostudzone masło, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wylać gotową masę na herbatnikowy spód.
Herbatniki zblendować na sypko i wymieszać z roztopionym masłem. Wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 25x30 i wstawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser biały oraz mascarpone i wymieszać.Wlać ekstrakt waniliowy, śmietankę, ostudzone masło, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wylać gotową masę na herbatnikowy spód.
Piekarnik nagrzać do 180 C i wstawić na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą ( u mnie keksówka).
Piec 20 min następnie zmniejszyć temp. do150 i piec jeszcze 1h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić na 20 minut .
Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W 1/4 szkl. wrzątku rozpuścić żelatynę. Masę kajmakową przełożyć do garnka dodać odrobinkę wody i rózgą roztrzepać. Wlać żelatynę, wymieszać i polać sernik. Udekorować prażonymi migdałami.
Piec 20 min następnie zmniejszyć temp. do150 i piec jeszcze 1h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić na 20 minut .
Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W 1/4 szkl. wrzątku rozpuścić żelatynę. Masę kajmakową przełożyć do garnka dodać odrobinkę wody i rózgą roztrzepać. Wlać żelatynę, wymieszać i polać sernik. Udekorować prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz