Delikatny pasztet przełamany smakiem słodkawej żurawiny na wybredne podniebienia:) Niezastąpiony, kiedy znudzi się już kupna wędlina, bez zbędnych ulepszaczy.
Składniki
70 dag łopatki wieprzowej
30 dag piersi z kurczaka
40 dag wątróbek drobiowych
cebula
marchewka
1/2 selera małego
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
2 ząbki czosnku
3 jaja
2-3 łyżki bułki tartej
1 kieliszek koniaku
3/4 szkl. żurawiny ( ok 100 g suszonej lub mrożonej)
2 łyżki smalcu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem, ang i pieprzem ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę opłukać, osuszyć i usmażyć na maśle. Mięso, wątróbkę , włoszczyznę + czosnek przepuścić przez maszynkę 2 razy. Do gotowej masy dodać żółtka, tarta bułkę, koniak, doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy, dodać żurawinę delikatnie wymieszać. Keksówkę natłuścić smalcem. Przełożyć do niej masę, lekko ubić.
Piec w 180-190 stopniach C przez godzinę.
Pozostawić do ostudzenia w foremce.
RADA
Pasztet jest dość delikatny, można dodać troszkę smalcu do masy by był bardziej smarowny.
70 dag łopatki wieprzowej
30 dag piersi z kurczaka
40 dag wątróbek drobiowych
cebula
marchewka
1/2 selera małego
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
2 ząbki czosnku
3 jaja
2-3 łyżki bułki tartej
1 kieliszek koniaku
3/4 szkl. żurawiny ( ok 100 g suszonej lub mrożonej)
2 łyżki smalcu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i razem z włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem, ang i pieprzem ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę opłukać, osuszyć i usmażyć na maśle. Mięso, wątróbkę , włoszczyznę + czosnek przepuścić przez maszynkę 2 razy. Do gotowej masy dodać żółtka, tarta bułkę, koniak, doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy, dodać żurawinę delikatnie wymieszać. Keksówkę natłuścić smalcem. Przełożyć do niej masę, lekko ubić.
Piec w 180-190 stopniach C przez godzinę.
Pozostawić do ostudzenia w foremce.
RADA
Pasztet jest dość delikatny, można dodać troszkę smalcu do masy by był bardziej smarowny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz