wtorek, 4 lutego 2020

ORZECHOWE CIASTECZKA

ORZECHY WŁOSKIE łagodzą kłopoty żołądkowe,    wzmacniają system nerwowy,    usprawniają pracę mózgu,    pielęgnują włosy,    chronią układ krążenia,    zmniejszają ryzyko raka,     zwalczają nad potliwość,    leczą żylaki i hemoroidy,    poprawiają wygląd cery .
ZAWIERAJĄ: Witaminę C , A, E, K , B6 ,Tiaminę , Ryboflawinę , Niacynę, Kwas foliowy ,Wapń , Żelazo , Magnez , Fosfor, Potas , Cynk , Sód, Kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
Pyszne ciasteczka orzechowe, kruche i zdrowsze od sklepowych, łatwe i szybkie w wykonaniu

Składniki:
150g masła
1/2 szkl cukru
2 żółtka
szczypta soli
 1  szkl mąki
cukier migdałowy
150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Sposób przygotowania
Z mąki, masła, cukru, żółtek, soli i orzechów  zagnieść ciasto i schować na 1/2 h do lodówki. Z ciasta uformować 2 wałeczki, pokroić na plasterki przełożyć na papier do pieczenia  zachowując odstępy (ciasteczka urosną). ( U mnie troszkę za duże wyszły więc musi być cieńszy wałeczek)Piec ok 15 min w 200 st. góra i dół albo w 180 st z termoobiegiem. Wyjąć i ostudzić. Ciastka można  przełożyć powidłami i   posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz