ORZECHY WŁOSKIE łagodzą kłopoty żołądkowe,
wzmacniają system nerwowy, usprawniają pracę
mózgu, pielęgnują włosy, chronią układ
krążenia, zmniejszają ryzyko raka, zwalczają nad
potliwość, leczą żylaki i hemoroidy, poprawiają
wygląd cery .
ZAWIERAJĄ: Witaminę C , A, E, K , B6 ,Tiaminę , Ryboflawinę , Niacynę, Kwas foliowy ,Wapń , Żelazo , Magnez , Fosfor, Potas , Cynk , Sód, Kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
ZAWIERAJĄ: Witaminę C , A, E, K , B6 ,Tiaminę , Ryboflawinę , Niacynę, Kwas foliowy ,Wapń , Żelazo , Magnez , Fosfor, Potas , Cynk , Sód, Kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
Pyszne ciasteczka
orzechowe, kruche i zdrowsze od sklepowych, łatwe i szybkie w wykonaniu
Składniki:
150g masła
1/2 szkl cukru
2 żółtka
szczypta soli
1 szkl mąki
cukier migdałowy
150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Sposób przygotowania
Z
mąki, masła, cukru, żółtek, soli i orzechów zagnieść ciasto i schować
na 1/2 h do lodówki. Z ciasta uformować 2 wałeczki, pokroić na plasterki
przełożyć na papier do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka
urosną). ( U mnie troszkę za duże wyszły więc musi być cieńszy
wałeczek)Piec ok 15 min w 200 st. góra i dół albo w 180 st z
termoobiegiem. Wyjąć i ostudzić. Ciastka można przełożyć powidłami i
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz