poniedziałek, 24 lutego 2020

RYŻ CURRY Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

 Ryż basmati występuje w wersji białej i brązowej. Jest źródłem błonnika, wpływającego pozytywnie na procesy trawienne. Zawiera wiele minerałów – żelaza, cynku, magnezu, fosforu, miedzi, oraz sporo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz immunologicznego. Basmati to źródło węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i stopniowo.
Smaczny aromatyczny ryż curry będzie alternatywą dla wszystkich znudzonych „zwykłym” ryżem , to idealny dodatek do dań  kuchni azjatyckiej, pasuje zarówno z warzywami jak i mięsem. Można tu puścić wodze fantazji i stworzyć swoją ulubioną potrawę oraz wydobyć wiele ciekawych smaków.


Składniki
35 dkg boczku podwędzanego
2 średnie cukinie
2 torebki ryżu basmati
30 dkg białej kapusty
  1 łyżeczka curry
papryka w proszku słodka
przyprawa w płynie do zup Knorr
czosnek granulowany

olej
sól
pieprz

dekoracja
czerwona papryka
marchewka
obierka z cukinii
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w średnią kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać poszatkowaną kapustę i podsmażyć do miękkości( w razie potrzeby dodać troszkę oleju, ale powinno wystarczyć to co z boczku się wytopi) Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce, Jak kapusta będzie miękka dodać do reszty składników. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, papryka przyprawą w płynie, i dużą ilością czosnku granulowanego( z młynka) .Ryż ugotować w wrzątku z dodatkiem curry i soli można połączyć wszystkie składniki razem i udekorować lub podać ryż i na to warzywa + dekoracja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz